Daha Azla, Daha Fazlası

HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN YENİ ”TOTAL EV FLUIDE” SERİSİ HAZIR

Yakup Kapıkıran

 

 

Günümüzde neredeyse tüm dünya üzerinde zorunlu kılınan çevresel kısıtlamalar ve bunun sonucunda ortaya çıkan düzenlemeler, otomotiv endüstrisini sürekli yenilik yapmaya ve aynı zamanda kalite ve performans için kullanıcı beklentilerine cevap vermeye zorluyor.

Total Madeni Yağlar, müşterilerinin araç ve ekipmanlarının optimum işletim ve bakımını garanti eden özel çözümler geliştirmek için her zaman daha iyisini yapmaya çalışmıştır.

Otomobil üreticilerinin güvenilir bir ortağı olan Total Madeni Yağlar, çevresel duyarlılığa sahip enerji üretimi ve arzının ana merkezi olmayı hedeflemektedir. Bu da, insan ve çevre odaklı çözümler ile sürdürülebilir performans sunma konusundaki kararlılıkla sağlanabilecektir. Bu konuda TOTAL Madeni Yağlar, hem insanlar hem de çevre için daha iyi olan daha temiz hareketliliği teşvik etmektir.

2018 yılında, büyük bir Ar-Ge formülasyon çabasının ardından TOTAL, elektrikli ve hibrit araçlar için özel bir ürün portföyünü ticarileştiren ilk enerji şirketi olmuştur.

Araç üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayan ve giderek daha verimli elektrikli ve hibrit araçlar tasarlamalarına yardımcı olacak son derece yenilikçi iki ürün yelpazesi olan TOTAL QUARTZ EV FLUIDE ve TOTAL RUBIA EV FLUIDE sektörün öncü serisi olarak göz kamaştırmaktadır.

Bu yüksek performanslı sıvılar, araçların montaj hattından çıktığından itibaren kullanım ömürlerinin sonuna kadar araçların sorunsuz çalışmasını sağlayabilir.

 

HIZLI BÜYÜYEN HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARLARININ ZORLUKLARI

 

Otomotiv Endüstrisinin Yeşil Enerjilere ve Alternatif Motor Sistemlerine Yaklaşımı

Yenilenebilir ve çevreci enerjiye geçiş şu anda günümüzde büyük bir trendle devam ediyor ve gerek devletlerin gerek uluslararası örgütlerin çevresel konularda düzenleyici kısıtlamaları daha önce hiç olmadığı kadar otomotiv endüstrisini etkiliyor ve otomotiv sektörü için kesintisiz yeniliği ve gelişimi zorunlu kılıyor.

Karbondioksit ve nitrojen oksitler, yanmamış hidrokarbonlar ve partiküller gibi kirleticiler için daha katı standartlar getiren egzoz emisyonları konusundaki artan endişe ile artık hibrit ve elektrikli araçlar artık azınlıkta değil. Aksine, otomotiv teknolojisinin gelecekteki büyük bir kısmını temsil ediyorlar.

Pil maliyetleri son beş yılda% 75 düştü ve yeni nesil motorlar geliştirilmiş performans sunuyor. Otomotiv endüstrisi bu eğilimi yakalamak için iddialı adımlar attı ve neredeyse tüm AR-GE harcamalarını elektrikli araçlara (EV) ayırıyor.

 

Elektrikli Araçlar, Geleceğin Pazarı

2017 yılında dünya çapında yaklaşık üç milyon elektrikli araç (EV) vardı. Çeşitli senaryolara göre, EV satışlarının 2030 yılına kadar hafif araç pazarının% 10 ila %50’sini oluşturması bekleniyor. Bazı otomobil üreticileri dizel motorlu araç modellerinin üretimini durdurmayı planladıklarını bile açıkladılar. Ancak bu pazar payı, yalnızca elektrikli araçların sürüş menzili ve şarj hızı açısından performanslarını önemli ölçüde artırması durumunda sağlanabilir.

Bu araçlarda kullanılacak sıvılar, şimdiye kadar hibrit ve elektrikli araç tasarımında önemli bir endişe kaynağı değildi, ancak bugün üreticiler sağlanmaya çalışılan performans artışı ve değişen gereksinimleri karşılamalarına yardımcı olacak yeni ürünler arıyorlar. Üstelik bu sıvılar sadece yeni tip motorların ve şanzımanların yağlanması ve soğutulması için değil, aynı zamanda aracın aküsü ve güç elektroniğinin sıcaklığını düzenlemek için de gerekli.

 

 

TOTAL QUARTZ EV FLUIDE VE TOTAL RUBIA EV FLUIDE: HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN İKİ YENİ ÜRÜN GRUBU

Küresel madeni yağ pazarında önemli bir oyuncu olan TOTAL, hibrit ve elektrikli araçların ihtiyaçlarını karşılamak için uzun ve zor bir AR-GE çalışmasının ardından özel olarak tasarlanmış iki sıvı serisini öncü olarak piyasaya sunmuştur.:
Binek araçlar için TOTAL QUARTZ EV FLUIDE
Ağır vasıtalar için TOTAL RUBIA EV FLUIDE

 

Hibrit ve EV’ler giderek daha fazla performans için zorlandıkça, şarj aralıkları ve şarj hızları geliştikçe, standart sıvılar sağlamlık, ısı direnci ve soğutma kapasitesi açısından önem kazanmaya başlar. Standart sıvılar buna dayanamaz ve özel sıvılar gerekir.

TOTAL QUARTZ EV FLUIDE ve TOTAL RUBIA EV FLUIDE , piyasada bu araçların özel gereksinimlerine ve ilgili elektrik, termal ve sürtünme kısıtlamalarına cevap veren ilk sıvılardır.

 

Araç Üreticilerinin İnovasyon İhtiyaçlarına ve Değişen Endüstrinin Zorluklarına Cevap Vermek

Otomotiv endüstrisini şekillendiren köklü değişiklikler ve ilgili büyük siyasi ve ekonomik riskler ışığında TOTAL, pazarın erken dönemlerde ihtiyaçlarını önceden tahmin etti ve araç üreticilerinin beklentilerini karşılamak için yeni tip sıvılar geliştirmeye başladı. Bu derin ve yıllarca süren Ar-Ge çalışmaları sayesinde, TOTAL artık otomobil üreticilerine daha verimli hibrit ve elektrikli araçlar geliştirmelerine ve en iyi durumda çalışmalarını sürdürmelerine yardımcı olacak iki yeni sıvı serisini sunabiliyor.

 

Eşsiz Kullanım Ömrü için Özel Teknik Özelliklere Sahip Sıvılar

Araçların elektrifikasyonu için yeni teknik kısıtlamalar, aşağıdaki özellikleri karşılaması gereken yeni sıvıların geliştirilmesini gerektirir:

 

– Dielektrik Özellikleri

Elektrikli araçlarda kullanılan sıvılar için elektrik yalıtım özellikleri gereklidir. Sıvı, aracın elektrikli ve / veya elektronik bileşenleri ile yakın temas halinde olacağı için herhangi bir elektriklenmeyi önlemek için yalıtıcı olmalıdır. Dielektrik özellikler; yükselen sıcaklıklar, oksidasyon, nem, parçacık aşınması gibi zorlu çalışma koşullarına rağmen süre boyunca sabit kalmalıdır.

 

– Malzemelerle Uyumluluk

Elektrikli aracın sıvısı ve yeni bileşenleri doğrudan temas halindedir. Şişme, kırılma, korozyon vb durumlardan kaçınmak için sıvının farklı malzeme türleriyle uyumlu olması konusunda yeni zorluklar yaşanmaktadırç. Bakır, bu uygulamalar için önemli bir malzemedir. Yüksek elektrik iletkenliği onu elektrik kabloları, sargılar ve diğer organlar için kullanılan ana kritik bileşen haline getirir. Bu nedenle, mükemmel bakır uyumluluğuna sahip bir sıvı geliştirmek son derece önemlidir.

 

– Termal Özellikler

Güç elektroniği ve elektrikli motor, tanımlanan bir sıcaklık aralığında çalışmalıdır. İstenilen sıcaklık aralığından daha yüksek çalışma, kaçınılmaz olarak araçların hizmet ömrünü, verimliliğini ve gücünü azaltır. Bileşenler, elektrik enerjisinin ısı yayılımı olan Joule etkisine tabidir. Bu nedenle kullanılacak sıvı, 180°C’ye kadar çıkan sıcaklıklarda verimli ısı tahliyesi sağlamalıdır.

 

– Standart Yağlama Fonksiyonları ve Sürtünme Özellikleri

Bu yeni motorların çeşitli mekanik parçalarını korumak için kullanılacak sıvı; aşınmayı, oksidasyonu ve korozyonu sınırlandırarak sistemin çalışmasını sağlayarak standart yağlama sağlar. Ayrıca hibrid araçlarda düzgün vites değiştirme için gerekli en uygun sürtünme performansını sunar.

 
Elektrikli ve hibrit araçlarla ilgili daha detaylı bilgi için teknik kılavuzu BURADAN inceleyebilirsiniz.

 
Ürün gamında bulunan birkaç ürünü de aşağıda görebilirsiniz;

 

TOTAL QUARTZ EV DRIVE R

Yeni nesil aktarma organları redüktörleri için özel teknoloji sağlar.

  • Dişlilerin ve rulmanların çok yüksek hızda dönmesini sağlar.
  • Araçların kullanım ömrü boyunca optimum köpüklenme önleme ve hava tahliye özelliği gösterir.
  • Çok düşük sıcaklıklarda bile mükemmel pompalanabilirlik için formüle edilmiştir.

 

TOTAL QUARTZ EV DRIVE MP

Redüktörler, elektrik motorları ve güç elektroniği için tasarlanmıştır.

  • Kısadevre ve statik elektriğe karşı korur.
  • Optimum sıcaklık kontrolü sağlar (hızlı şarjda bile)
  • Bakır bobin ve polimer malzemelerle uyumluluğu sağlar.
  • Mükemmel aşınma önleme özellikleri (dişliler ve makaralı rulmanlar) gösterir.

 

TOTAL QUARTZ EV BATTERY

Akünün termal yönetimi için yüksek performanslı sıvı

  • Kısadevre ve statik elektriğe karşı korur.
  • Oksidasyona karşı çok yüksek direnç sağlar.
  • Yangın yayılma riskine karşı yüksek koruma sağlar.
  • Verimli bir kalori tüketimi için aracın kullanım ömrü boyunca çok düşük bir viskozite sağlar.

 

TOTAL QUARTZ EV AMT

Hibrid araçlarda otomatik manuel şanzıman için yüksek performanslı yağlayıcı

  • Bakır bobin ve polimer malzemelerle uyumluluğu sağlar.
  • Optimum sıcaklık kontrolü sağlar.
  • Kısadevre ve statik elektriğe karşı korur.
  • Mükemmel aşınma önleme özellikleri (dişliler ve makaralı rulmanlar) gösterir.
  • Mükemmel vites değiştirme konforu sağlar ve bileşenlerin dayanıklılığını korur.

 

TOTAL QUARTZ EV-AT

Hibridize Step-AT Şanzıman için yüksek performanslı yağlayıcı

  • Bakır bobin ve polimer malzemelerle uyumluluğu sağlar.
  • Optimum sıcaklık kontrolü sağlar.
  • Kısayol ve statik elektriğe karşı korur.
  • Mükemmel aşınma önleme özellikleri (dişliler ve makaralı rulmanlar) gösterir.
  • Mükemmel sürtünme özellikleri, köpüklenme ve hava tahliye performanslarını korur.

MADENİ YAĞLAR HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

Yakup Kapıkıran

Bu sorular kullanıcılar tarafından çeşitli platformlar üzerinden fazlaca sorulmaktadır. Genel çizgileriyle aşağıdaki başlıklar altında bilgi edinebilirsiniz.

 

ARACIMA HANGİ YAĞI KOYMALIYIM?

 

 

Bu konuda uzun bir makale yazmış olsak ta yine basitçe üzerinden geçelim. Bazı firmalar aynı motoru kullansa da nasıl ki araç markalarını Mercedes ile BMW, Peugeot ile Renault, Ford İle Nissan, Hyundai ile Fiat, Opel’le Volvo, Kia ile Citroen, Mitsubishi ile Porsche, Jaguar İle Alfa Romeo, Ferrari ile Audi, Volkswagen ile Cadillac, DAF ile SCANIA, MAN ile IVECO, … şeklinde biliyorsak ve ayırıyorsak Motor Yağlarını da Şanzıman Yağlarını da Direksiyon Yağlarını da, Antifrizleri de böyle ayırmak durumundayız. Çünkü her üreticinin aracını tasarlarken beklentisi ve kullanıcıya sundukları farklıdır. Kimi üretici hıza yönelik bir araç ve doğal olarak bu amaca yönelik bir motor üretirken kimi üretici ise az yaksın orta sınıf bir araç olması amacıyla bir motor üretiyor. Hatta aynı markanın dahi kendi içinde segment tanımlamamaları, farklı ihtiyaçlara cevap vermeye yönelik üretimleri var. Hatta ve hatta aynı markanın aynı modelinde dahi 5-6 seri üretim gerçekleşmiş olanlar var. Biri 1984’te üretilmiş bir motorken bir diğeri 2017’de üretilen performas aracına yönelik motordur. İkisi de aynı marka aynı modeldir fakat.

İşte tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ‘‘Aracıma Hangi Yağı koymalıyım?’’ sorusu karmaşık bir hal almış oluyor ve karşılık olarak ‘‘Hangi Marka?’’, ‘‘Hangi Model?’’, ‘‘Hangi Yıl Üretilmiş?’’, ‘‘ Motor Gücü ne?’’, ‘‘ Yakıt Sistemi Ne?’’ gibi sorular sormak gerekiyor. Yani kısacası bunun için ciddi bir çalışma gerekiyor.

Tam da burada TOTAL’in uluslararası kullanıma açık olan ‘‘LUBE ADVİSOR – YAĞ SEÇİCİ’’ uygulaması devreye giriyor. Aracınızın tüm bilgilerini sistemden girerek, üreticinizin onay verdiği yağın hangisi olduğu, kaç lt kullanmanız gerektiği gibi bilgileri rahatça öğrenebilirsiniz.

Sisteme girmek için burayı tıklayın.

 

 

 

EN İYİ MOTOR YAĞI HANGİSİDİR?

 

 

En iyi motor yağı x değildir, y değildir. En iyi motor yağı yukarıda da anlattığımız gibi aracınıza veya ekipmanınıza uygun seçilen doğru yağdır.

Eğer aldığınız yağın markasına güveniyorsanız, aracınız veya ekipmanınız için doğru seçilmiş olan yağı aldıktan sonra gerisini düşünmenize gerek yok. Tek dikkat edilmesi gereken; olmayan onayları varmış gibi gösteren veya ‘‘seviyesini karşılar’’ ibareli yağları ‘‘resmi belgeli’’ gibi sunan sıradan markalardan uzak durmak. Bu yüzden uluslararası  platformda faaliyet gösteren ciddi markaların ürünlerini, ana sağlayıcılardan ya da ana sağlayıcıların onay verdikleri yerlerden almak en doğru olanı. Üstelik en ufak pürüzlü bir durumda sadece yurtiçi satış firması değil uluslararası platformda belli bir muhatabın olmasının verdiği güven tabi ki tartışılmaz.

Bugün TOTAL; Dünya’nın 4. büyük enerji firmasıdır ve1924’ten beri 150’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Bu ülkelerden biri de Türkiye. TOTAL kullanıcıları bilirler ki Almanya’daki bir müşteri, Fransa’daki bir müşteri, Amerika’daki bir müşteri, Türkiye’deki bir müşteri, Rusya’daki bir müşteri, … kısacası 150 ülkenin her birindeki müşteriler aldıkları aynı isimli üründe aynı kaliteye sahip olmaktadırlar.

Bu bilgiler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliyor ve taahhüt edebiliyoruz: Doğru ürün seçimi yapıldığında TOTAL ürünleri, aracınız ve ekipmanınız için istediğiniz performansı almanızı, maksimum kullanım ömrünü ve verimi, tam korumayı garanti eder.

 

 

 

YAĞ NUMARALARI NE ANLAMA GELİR?
10W40 YAĞ NE DEMEK?
10W40 İLE 20W50 ARASINDAKİ FARK NEDİR?
46 NUMARA HİDROLİK NE DEMEK?

 

 

Yağların numaraları viskozite değerleri temelinde değişmektedir. Ancak endüstriyel ve otomotiv yağları arasında bu durum biraz farklılık göstermektedir. Endüstriyel yağlar için piyasa dilindeki isimlendirilmeleriyle ‘‘numara’’ ları aslında belirli bir sıcaklıktaki viskozite değerleridir. Viskozite: bir akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç olarak açıklanmaktadır. Yani akışkanın kolay ya da zor akmasının bir ifadesidir.  Bunu bir kaptan suyun ve balın akması şeklinde düşünebiliriz. İkisi de akışkandır fakat bal daha yavaş akar, yani akmaya karşı gösterdiği direnç daha fazladır, yani viskozitesi daha fazladır. Ve su bulunduğu kabın kapağındaki ufacık bir aralıktan dahi sızıp akabilirken, balın akabilmesi için gereken açıklık miktarının daha fazla olması gerekmektedir. Yani bal suya göre daha kalındır, daha büyük yerden geçebilir. Su ise daha ince olduğu için daha küçük aralıklardan bile geçebilir. Buradan viskozitenin incelik-kalınlık tarifinde de etkili olduğunu görmekteyiz.

Yağlardaki numara denilen viskozite de aynı şekilde işler. 46 numara hidrolik; 68 numara hidroliğe göre daha akışkandır. Yani daha incedir. 32 numara hidrolik te 46 numara hidroliğe göre daha incedir. Peki neden bu numaralar? Bu numaralar akışkanın 40°C’deki viskozite değerleridir. Bu endüstriyel yağlar için bu temelde çeşitlenmektedir.

Motor Yağlarında ise verilen numaralar endüstriyel yağlarda olduğu gibi viskozitenin belirtilen değerinin karşılığı değildir. Bunun ötesinde ek olarak tekdereceli ve çok dereceli olma durumu vardır. Ancak genel olarak numara yükseldikçe yağın kalınlığı artmaktadır diyebiliriz.

Eski model araçlarda bulunan eski motorlar, o zamanki teknolojiye göre yapıldığı için metal aksamların yüzeyleri arasındaki boşluk bugünkü milimetrik hesaplarla üretilen motor aksamlarına göre daha fazladır. Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir. Bir başka deyişle 10W40 mı iyi 5W30 mu sorusunun cevabı yoktur. Bu sorunun doğrusu Aracıma uygun olan yağ 10W40 mıdır 5W30 mu şeklinde sorulmalıdır. En iyi motor yağı da motorunuza uygun olan yağdır. Çünkü eski aracınıza 20W50 koymanız gerekirken daha iyisi olsun en pahalısı olsun diye 0W20 koymaya kalkarsanız yağa yağlama görevini yaptıramazsınız. Çünkü yüzeyler arasındaki boşluğu doldurmanız için yağın kalınlığı yeterli olmayacaktır. Yağınız yağlama işini yapamayacağı gibi eksiltme ve yanma ile de karşılaşabilirsiniz. Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.

Tek dereceli ve çok dereceli durumunu ise özetlemek gerekirse; tek dereceli örneğin 30 numara motor yağını ele alalım. Yağ; sıcaklık arttıkça incelen, sıcaklık azaldıkça da kalınlaşan bir akışkandır. 30 numara için düşünecek olursak; mevsim geçişleri sırasında ya da çalışma koşulları esnasında mecburi olarak bir miktar viskozite değişimine maruz kalmaktadır. Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır. 10W40 diye adlandırılan yağı kullandığınızda ise sanki; soğukta 10 numara, sıcakta 40 numara yağ kullanmış gibi performans alırsınız. Yani soğukta 10 numara yağ kalınlaşacağından 30 numara gibi davranacaktır, 40 numara yağ da sıcakta inceleceğinden 30 numara gibi davranacaktır. Yani adeta 10W40 yağ kullanmakla sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyen 30 numara yağ kullanmış gibi stabil bir verim elde etmiş olacaksınız. Numara temelinde örnek olarak sunduğumuz bu özetin çok daha derin, teknik bir açıklamasının olduğunu unutmayınız.

 

 

 

ARACIM KAÇ LT MOTOR YAĞI, KAÇ LT ŞANZIMAN YAĞI ALIR?

 

 

Bu sorular da en çok sorulan sorulardandır. Bunun cevabı için ya araç kataloguna bakmalısınız ya da TOTAL’in uluslararası kullanım açık olan ‘‘LUBE ADVİSOR – YAĞ SEÇİCİ’’ programından aracınızın marka ve modelini seçerek öğrenebilirsiniz.

Sisteme girmek için burayı tıklayın.

 

 

 

1 LT YAĞ KAÇ KG EDER? 1 KG ANTİFRİZ KAÇ LT EDER?

 

 

Burada da öncelikle kilogramdan litreye geçişi nasıl sağladığımız önemli. Her maddenin bir özkütlesi vardır. Her yağın da bir özkütlesi vardır. Özkütle madeeler için ayırt edici bir özelliktir yani maddenin kendine has bir özkütlesi vardır. O yüzden 1 lt yağ kaç kg eder? Diye genel bir soru sorulamamaktadır. Çünkü her yağ için bu cevap farklıdır. Yani cevabı bulabilmek için bahsedilen yağın özkütlesini bilmemiz gerekmektedir. Bu da ürünün ambalajından veya  TDS(technical data sheet) formundan elde edilebilecek bir veridir. Genellikle birimi kg/m3 olarak kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere özkütle; ağırlıkla hacim arasında ilişkiyi ortaya koyar.

 

 

 

YAĞLARIN SON KULLANMA TARİHİ VAR MIDIR?

 

 

Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.

Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır. Ambalajın bir kısmında damga ya da mürekkep basım olarak rahatlıkla görülebilecek şekilde bulunmak zorundadır.

 

 

 

ANTİFRİZ NEDİR? ANTİFRİZ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

 

 

Antifriz motordaki ısının uzaklaşması için su ile belirli bir oranda karıştırılarak (optimum verim için tavsiye edilen %50 antifriz – %50 su) radyatöre konulan bir ısı transfer sıvıdır. Bilinenin aksine sadece donma noktasını düşürmekle kalmaz aynı zamanda kaynama noktasını da yükseltir.  Bunlara ek olarak ekipmanda korozyon ve tortu oluşumunu önler, sistemde kimyasal stabilite sağlar. Yani antifriz sadece kışın değil, her mevsimde, her zaman için kullanılmalıdır.

 

 

 

ANTİFRİZ NASIL YAPILIR? ANTİFRİZ NELERDEN OLUŞUR?

 

 

Antifrizin farklı üretim şekilleri olsa da temelde Glikol ve İnhibitörlerden oluşmaktadır. Glikol olarak ise yaygın şekilde Monoetilen Glikol (MEG) tercih edilmektedir. İnhibitörlerin organik ya da klasik üretimli olmasına göre de organik antifriz ya da klasik antifriz adını alkmaktadır. Ayrıca antifriz kaçaklarını kolay anlamak için de firmalar antifriz üretiminde yeşil, mavi, sarı, kırmızı, pembe renklendirici kullanmaktadırlar. Piyasada genellikle mavi ve yeşil renklendiriciler klasik inhibitörlü antifrizlerde; kırmızı ve pembe renklendiriciler de organik inhibitörlü antifrizlerde kullanılmaktadır.

 

 

 

KIRMIZI ANTİFRİZ İLE MAVİ ANTİFRİZ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
MAVİ ANTİFRİZ Mİ İYİ KIRMIZI ANTİFRİZ Mİ?
ORGANİK ANTİFRİZ Mİ TERCİH EDİLMELİ NORMAL ANTİFRİZ Mİ?
ANTİFRİZ RENKLERİ NEDİR?

 

 

Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir. Özelliklerine ek olarak renklendirici içerirler. Piyasada mavi antifriz ve kırmızı antifriz olarak bilinen ürünlerden mavi antifiriz klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve mavi renkle renklendirilmiş antifrizken kırmızı antifiriz; organik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve kırmızı renkle renklendirilmiş antifrizdir. Bazen karşımıza yeşil antifriz, pembe antifriz, sarı antifriz olarak farklı şekillerde antifiriz çeşitlerinin çıkması bu sebeptendir.

Organik inhibitörler içeren kırmızı antifriz klasik inhibitörler içeren mavi antifirize göre 3 kat daha fazla ömürlüdür. Ancak bu her araçta mavi yerine kırmızı koyarsak ömrü uzatabiliriz demek değildir. Araç ya da ekipman üreticisinin tercihi, aracınızın ya da ekipmanınızın model yılı gibi bazı bilgilere sahip olduktan sonra net şekilde hareket edebiliriz. Örneğin organik antifrizin temizleme gücü klasik antifrize göre daha iyidir. 30 yaşında otomobilinizin radyatörüne yıllardır eklediğiniz mavi antifrizin yerine kırmızı antifriz koyarsanız, organik antifriz çok daha iyi temizleme yapmaya başlayacağı için yıllar içerisinde radyatör cidarlarına yerleşmiş kurumları ve pasları çok fazla sıyırarak radyatörde açılmalar ve delinmeler meydana getirebilir. Bu sebeple antifriz seçerken de ekipman özelliklerine bakılması gerekmektedir.

Kamyonunuzu TOTAL RUBIA korur!

Yakup Kapıkıran

 

TOTAL RUBIA, ÇEKİCİ MARKANIZIN ÜRETİCİSİNDEN ALINAN RESMİ BELGELİ ONAYLARA SAHİPTİR!!

 

 

Gün geçtikçe daha fazla talep gören rekabetçi bir alan olan madeni yağ pazarında, TOTAL aracınızın üreticisi tarafından verilen, resmi belgeli ve onaylı özel ürünleri ile doğru seçimi yapmanızı sağlar.

İşiniz karmaşık ve zor olduğunun farkındayız. Sizinle çözüm ortaklığı yürütmek ve aracınıza daha iyi bakmanızı sağlamak için buradayız. Dünya’nın 4. büyük enerji firması TOTAL, 150 ülkede faaliyet gösterdiği için dünyadaki hemen hemen tüm kamyon üreticileri ile çalışmaktadır.

Dünya standartlarında markamız, önde gelen teknolojik yeniliklerle tasarlanmış her marka için ayrı ayrı sınıflandırılmış TOTAL RUBIA ürünlerimiz ve kanıtlanmış pazarlama girişimlerimiz ile araç markanızın üreticisinden onaylı olan ürünümüzü size tavsiye ediyoruz. Böylelikle kamyonunuza daha iyi bakmanızı ve onu daha iyi korumanızı sağlıyoruz.1923’ten beri enerji piyasasında yer alan TOTAL birçok marka ile fabrika dolum anlaşması olmasının yanında bu firmaların ismiyle görsellenmiş ambalaj çeşitleri piyasaya sunmaktadır.

 

AŞAĞIDAN ÇEKİCİ MARKANIZI SEÇEREK TOTAL ÜRÜNLERİNİ İNCELEYEBİLİRSİNİZ

 

MERCEDES-BENZ YAĞLARI

MAN YAĞLARI

DAF YAĞLARI

RENAULT TRUCKS YAĞLARI

VOLVO YAĞLARI

IVECO YAĞLARI

FORD TRUCKS YAĞLARI

SCANIA YAĞLARI

 

 

TOTAL, aracınızın;

tam koruma altına alarak uzun yollarda ve ağır yüklerde yanınızda güvenilir bir partner olur.

 

TOTAL; Ağır Dizel Gruplarında

  • RENAULT TRUCKS,
  • DAF,
  • SCANIA,
  • TATA MOTORS,
  • ZF gibi firmalara,

marka isimleriyle farklı ambalaj tiplarinde ürünler üreterek fabrika dolumlarının yanında orjinal markalarıyla piyasaya ürün arz etmelerinde çözüm ortağı olmuştur.

 

TOTAL’in Ağır Dizel Araçlar İçin ayrıca MAN, VOLVO, MERCEDES gibi firmaların ayrı ayrı istedikleri tüm onaylara sahip ürünleri olmakla birlikte; IVECO, FORD TRUCKS gibi firmaların motorlarında kullanıma uygun gördüğü seviyeleri de karşılar ve aşar.

 

Hidrolik Sistemler ve Yağları: Bambaşka Bir Hizmet Dünyası

Yakup Kapıkıran

 

Nedir Hidrolik Sistemler?

 

 

Hidrolik Sistemler; her ne kadar ilk duyduğumuzda hayatımızın içinde çok karşılaşmadığımızı düşünsek te aslında gücümüzün yetmediği hemen hemen her anda başvurduğumuz; normal kas gücüyle yapılamayacak işleri bir tek tuşla veya operatör hareketiyle çok kolay hale getirerek, önceden imkansız görülen işleri şimdi kolayca yapmamıza imkan veren mühendislik harikası sistemlerdir.

Hafızalarınızı biraz zorlayacak olursanız; hayatınızın bir anında en az bir sefer, binlerce tonluk ağırlıkları kaldıran, bol demirli iş makinasını dikkatle izlediğinizi anımsayacaksınız. Belki de bu yüzdendir ki, çoğumuzun hidrolik sistem deyince zihnimizde rahatça canlanan olay; iç içe geçmiş silindirlerin, arasından sıvı ve hava sızdırmaksızın hidrolik sıvı sayesinde rahatça hareket etmesidir. Hidrolik Sistemlerin ana işleyiş mantığı da zaten budur.

İşte tam da burada Hidrolik Sistem Yağları ve bu yağların performansı önem kazanmakta.

 

Peki Hidrolik Sistem Yağları nedir?

 

 

Kimilerinin Hidrolik Yağ, kimilerinin de Hidrolik Sistem Yağları diye adlandırdığı; ustalarımızın 40°C‘deki viskozite değerleriyle isimlendirdiği 32 numara, 46 numara, 68 numara, 100 numara hidrolikler. Soğukta çalışan hidrolik ekipmanda kullanmak için özel yağ istemesiyle kullanıma sunulan HV sınıfı Hidrolik Sistem Yağları, işi acele olanların ‘’bilindik markalı hidrolik işte!!’’ diye geçiştirdiği, ama aslında yine de belirli nitelikleri olan HM sınıfı Hidrolik Yağlar. Hidrolik Sistem Yağları dünyası o kadar büyük ki; yüksek sıcaklığa maruz sistemlerde kullanılması zorunlu olan yanmaz hidroliklerden; doğayla uyumlu yani biyobozunur hidroliklere varıncaya kadar birçok ürün çeşidi ve ürün sınıfı mevcut. Bu sebeple piyasada yeni nesil üretim Külsüz Hidrolikleri kullanarak uzun süre yağ değişimini hatırlamayan profesyoneller de var, ‘‘hidrolik değil mi işte’’ diyerek, yağın icat edildiği ilk zamanlarda piyasaya sunulan kalitesizlikte ürün kullanarak ekipmanını riske atan da.
Bu yazının amacı, sizlere hidrolik sistem yağları konusunda bildiklerimizi aktarmak ve doğru işi yapmanıza elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olabilmektir.

 

Hidrolik Sistem Yağlarının Sınıflandırılması

Hidrolik Sistem Yağlarının sınıflandırılmasında; ISO(Uluslararası Standartlar Teşkilâtı) tarafından belirlenen ve tüm dünyada geçerliliği olan standartlar bulunmaktadır. ISO ISO 6743 / 4 standardı olarak ta bilinen bu standarda göre tüm madeni yağ markalarının hidrolik sistem yağlarında belirtmek zorunda olduğu sınıf isimleri vardır.

Bunlardan piyasada kullanılan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

 

 

HH ve HL sınıfı eski teknoloji hidrolikler artık Dünya üreticileri tarafından tercih edilmemekte olup, HM ve HV Sınıfı Hidrolik Sistem Yağları tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

HM Sınıfı Hidroliklerle HV Sınıfı Hidrolikler Arasındaki Fark nedir?

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere HV Sınıfı Hidroliklerde HM Sınıfı Hidroliklere ek olarak geliştirilmiş Viskozite Indexi(VI) ve sıcaklık değişimine karşı direnç yazdığı görülmektedir. Peki Viskozite Indexi ne demek? Viskozite Indexi: yağın performansını iyileştirmek için içine eklenen katkı paketlerinin(köpürme önleyici katkı paketi, aşınma önleyici katkı paketi, pas önleyici katkı paketi, yapışma ve tutunma arttırıcı katkı paketi v.s.), yani aslında yağın performansının bir göstergesidir. Yağa verilmek istenen her bir özellik için her firmanın kendine özel olarak uzun yıllar yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği bu katkı paketleri aslında Madeni Yağ sektöründe firmaları ve yağları birbirinden ayıran en büyük özelliktir.

Bu eksende bakacak olursak HM Sınıfı Hidrolik Yağlarda Viskozite Indexi 95-100 civarındayken, HV Sınıfı Hidrolik Yağlarda bu değer 150-160 arasındadır. İki sınıf arasındaki fark ta tam burada ortaya çıkmaktadır.
Örneğin arazide çalışmak zorunda olan bir kepçe üzerinden örneklendirecek olursak;

 

 

Gece boyu çalışmayan ve soğukta kalan kepçeyi sabah çalıştırdığınızda hemen yüke veremezsiniz. Çünkü gece soğukta kalan yağ soğumuştur ve kalınlaşmıştır. Yüke vermeye çalıştığınızda vuruntu, titreme hatta zorlamalarda hortum patlamaları yaşarsınız. Bu sebeple mecburen yağın çalışma sıcaklığına gelmesi bekleyeceksiniz. Yani vakit kaybı yaşanacak, iş kaybı yaşanacak, enerji kaybı yaşanacak. Sabahki beklemeyi göze aldığımızı veyahut daha ince bir yağ kullanarak sorunu hallettiğimizi düşünelim.

Sistem gün boyu çalışmak zorunda ve öğlen saatlerinde güneşin altında çalışan sistemi soğutacak hava 350C ‘yi rahatlıkla geçecek. Sıcak havayla birlikte ısınan yağ incelecek, titremeler başlayacak ve ekipmandan istenen performans alınamayacak. Burada da kalın yağ kullanarak sorunu halledebiliriz.

Bu durumda hem makine ve ekipman ömrünü azaltmamak hem de stabil şekilde tam verimle çalışmak için;

  • Ya sistemi sabahtan birkaç saat bekleyeceğiz, öğlen de ara ara birkaç saat dinlendireceğiz.
  • Ya da ekipmanımıza sabahtan ince yağ koyacağız öğlene doğru kalın yağ.

bu iki çözüm yolunu da uygulamak pratik çalışma hayatında mümkün değildir.

Ama çözüm de olmazsa ekipman ve makine ömrü kısalacak. Yani bakım yapılmak zorunda kalacak. Böylelikle vakit kaybı, enerji kaybı, iş kaybı ve doğal olarak para kaybı yaşanacak.

Peki bir yağ olsaydı da sabahtan ince karakterde, öğlen kalın karakterde davransa olmaz mıydı? Böylelikle sabahtan ilk çalıştığında da öğlen sıcağında da tam performans gösterseydi ve hem ekipman ömrü uzasa hem de iş kaybı yaşanmasaydı?

İşte bu problemleri ortadan kaldırmak için HV Sınıfı Hidrolik Yağlar geliştirilmiştir.

Piyasada en yaygın kullanılan viskozitelerdeki ürünlerin teknik verilerini inceleyecek olursak ne demek istediğimiz daha net ortaya çıkacaktır.

 


 

Arazide bulunan makinenize HM Sınıfı Hidrolik kullandığınızı düşünecek olursak; Sabahtan 46 numara hidrolik yani ISO VG 46 olan bir Hidrolik Sistem Yağı (TOTAL AZOLLA ZS 46) kullanıyorsunuz diye düşünelim. Ama yukarıda bahsettiğimiz gibi öğlen de 68 numara hidrolik kullanmanız gerekmekte.

HV Sınıfı Hidrolik Yağlara baktığımızda ise; ISO VG 46 olan bir yağ (TOTAL EQUIVIS ZS 46), sıcaklık yükseldiğinde ISO VG 68 gibi davranıyor. Yani böylelikle düşük sıcaklıklarda ISO VG 46, yüksek sıcaklıklarda ISO VG 68 kullanıyormuş gibi performans alınabiliyor.

İşte bu aynı zamanda viskozite index arttırıcı katkıların da yaptığı işlemin en güzel ifadesi oluyor.

 

Hidrolik Sistem Yağlarında Yeni Nesil Teknolojiler
Külsüz Hidrolikler, Deterjan Katkılı Hidrolikler, Biyobozunur Hidrolikler, Yanmaz Hidrolikler, Gıda İle Uyumlu Hidrolikler

 

 

Yukarıda bahsettiğimiz sınıflandırmaların dışında yeni nesil teknolojiler, Hidrolik Sistem Yağlarında Sınıflandırmadan bağımsız ürün çeşitliliğini beraberinde getirmiştir. Bunlardan birkaçını inceleyecek olursak;

 

Külsüz Hidrolik Yağlar

Çinkosuz Hidrolik Yağ olarak ta bilinen bu teknoloji, ekipmanın ömrünü uzatmaya yardımcı olmanın yanında yağın kullanım ömrünü uzatmak üzere geliştirilmiştir. Ashless Hydraulic Oils ya da Zinc-free Hydaulic Oils olarak tüm dünya pazarında kullanıma sunulan bu teknolojiyle üretilmiş yağlar TOTAL ürün gamında AF isim ekiyle kullanıcıya sunulmaktadır. (TOTAL AZOLLA AF Serisi , TOTAL EQUIVIS AF Serisi gibi)

Bu üretim teknolojisine sahip ürünleri kullanarak kendi sınıfı içerisindeki yağlara görece 2 kat’a, analizlerle desteklenmesi haline de 3 kat’a kadar yağ kullanım ömrü sağlayabilirsiniz. Bu da profesyoneller için mükemmel bir sonuç demektir.

Özel olarak, depozit oluşumu istenmeyen (kül içermeyen katkı maddelerinden dolayı) ve / veya yüksek sıcaklık ve basınç koşullarında çalışmak zorunda olan yataklarda ve muhtelif cihazlarda çalışanlar hassas sistemler için tavsiye edilmektedir.

 

Deterjan Katkılı Hidrolik Yağlar

Önemli ölçüde su içeren ve suyun atılması zor olan hidrolik sistemlerle, çok fazla kirli ortamlarda çalışmak zorunda olan hidrolik sistemlerde ekipmanı korumak ve yağdan tam verimi alabilmek için geliştirilmiş özel ürünlerdir. Bazı üreticiler ekipmanlarında; Detergent Hydraulic Oils olarak uluslararası kullanıma sunulan bu ürünlerin kullanılmasını zorunlu tutmuşlardır. Bu seriye ait TOTAL markalı ürünler; TOTAL AZOLLA DZF Serisi‘dir.

Bu ürünler ayrıca külsüz katkılar içerdiği için mükemmel hidroliz stabilite sağlar. Aşırı basınç özellikleri gerektiren çeşitli cihazlarda da kullanılır. Üstün termal kararlılığa sahip olduğu için yüksek sıcaklıklarda yağın özelliğinin bozulmamasını sağlar.

 

Doğada Çözünebilen Hidrolik Yağlar

Çevre ile içiçe çalışan sistemlerde, olası bir kaçak durumunda yağın çevreye zarar vermemesi için biyobozunur (doğada çözünebilen) özelliklerde olması lazımdır. Bu ürünler; Bayındırlık İşleri, Ormancılık İşleri, Su Arıtma Tesisleri, Kayak Merkezleri, Hidroelektrik Santraller gibi atıkların çevre için risk oluşturduğu özel bölgeler için geliştirilmiştir.

Avrupa ülkelerinde doğa ile karışma ihtimali olan tüm sistemlerde kullanılması zorunlu tutulan ve Biodegradable Hydraulic Oils diye isimlendirilen bu ürünlerin ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından da ”EUROPAN ECOLABEL” sertifikasıyla resmi belgelendirilme zorunluluğu vardır. Bu belgeye sahip olmayan ürünler Biyobozunur Hidrolik ya da Doğada Çözünebilen Hidrolik olarak kullanılamamaktadır. Bu seri, TOTAL ürün gamında TOTAL BIOHYDRAN TMP Serisi olarak uluslararası piyasada kullanıcıya sunulmaktadır.

 

Yanmaz Hidrolikler

Yüksek sıcaklıklara maruz kalan ve yanma riski içeren sistemlerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilen bu ürünler uluslararası piyasada Fire resistant hydraulic fluid olarak bilinmektedir. TOTAL HYDRANSAFE HFC 146 olarak 150’den fazla ülkede kullanıma sunduğumuz bu ürünümüz; üstün korozyon önleme, havadan ayrılabilme, köpük oluşumunu önleme gibi özellikleriyle de kullanıcıyı ziyadesiyle memnun etmektedir.

Burada da farklı prosesler ve kullanım şartları için farklı ürünler mevcuttur. Örneğin madencilik sektörü gibi yüksek sıcaklık altında çalışan ve doğa ile tamas riski bulunan bir sektörde kullanılan hidrolik yağın hem yanmaz hem de biyobozunur olması gerekmektedir. Burada da istenen viskozite değerine göre TOTAL HYDRANSAFE HFDU 46 ya da TOTAL HYDRANSAFE HFDU 68 ürünü çözüm üretmektedir.

Kısacası Ateşe Dayanıklı Hidrolik Sistem Yağı dediğimizde dahi 6 adet farklı ürün başlığı karşımıza çıkmaktadır. Burada en doğrusu tüm ürünlerde olduğu gibi Yanmaz Hidroliklerde de sisteminizin gerekliliklerini bilerek, temsilcinizle iletişim kurduktan sonra prosesinize en uygun ürünü belirlemek olacaktır.

 

Gıda İle Uyumlu Hidrolikler

Bu Hidrolik Yağ grubu; Helal Sertifikalı Hidrolik Sistem Yağları olarak ta bilinmektedir. Gıda proseslerinde ve besinlere temas etmesi mümkün olan yardımcı ürün üretim proseslerinde kullanılması zorunludur. Bu helal hidroliklerde de HM Sınıfı ve HV Sınıfı için iki farklı ürün grubu bulunmaktadır. TOTAL ürün gamında HM Sınıfı Helal Hidrolikler; TOTAL NEVASTANE AW isimli seriyle, HV Sınıfı Helal Hidrolikler te TOTAL NEVASTANE SH isimli seriyle kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Bu ürünlerde de Biyobozunur Hidroliklerde de olduğu gibi bazı belgeler mevcuttur. Helal Hidrolik Yağlar yani Gıda İle Uyumlu Hidrolik Yağlarda da bu belgenin ismi NSF sertifikasıdır. NSF, National Sanitation Foundaditon ifadesinin ilk harfleridir yani Ulusal Hijyen Vakfı demektir. Bu vakıf tarafından verilen NSF sertifikası, ürünün bütün parça ve hammaddelerinin insan sağlığına uygunluğunun belgesidir. Ürünün kalitesi, güvenirliliği ve tüketicilere verilen önem açısından çok önemli olan bu sertifikaya TOTAL’in NEVASTANE Serisi ürünlerinin hepsi sahiptir.
Yukarıda iki tanesinden bahsettiğimiz gıda ile uyumlu diğer hidrolikler ve farklı sınıf helal yağlar hakkında daha detaylı bilgiye Gıda Endüstrisi için özel olarak hazırladığımız sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

Sonuç olarak tüm bu yazılanlardan da anlaşılacağı üzere işletme koşullarınıza göre, ekipmanınızın ve üretiminizin kısıtlamalarına göre, kullanım ömrü tercihinize göre muhakkak doğru bir ürün mevcuttur. Örneğin TOTAL Madeni Yağlar ürün gamı içerisinde 30’u geçkin hidrolik yağ ürün grubu mevcuttur. Bu grupların kendi içerisinde viskozitelere göre ayrıldığını düşünecek olursak 100’ü geçkin sayıda farklı Hidrolik Sistem Yağından bahsedebiliriz. Yani burada birkaç başlık altında bilgilendirme amaçlı detaylandırmaya çalıştığımız bu ürün gruplarının yanında daha birçok Hidrolik Yağ sınıfı ve ürünü mevcuttur.

En doğru Hidrolik Sistem Yağını seçebilmek, işletmenizden ve ekipmanınızdan optimum verimi alabilmek için uzman ekibimizle ve mühendislerimizle iletişime geçebilir, işletmenizin geliştirilmesi için her zaman bilgi alabilirsiniz.

Doğalgazdan Motor Yağı Üretimi ve TOTAL QUARTZ Teknolojisi

Yakup Kapıkıran

 

Günümüzde her konuda olduğu gibi motor yağları konusunda da saflık arayışı sözkonusudur. Çünkü algımızda, saflık; aynı zamanda doğallığı, güvenilirliği ve uyumu ifade etmektedir. Peki yeni yeni madeni yağ sektöründe dillendirilen doğalgazdan motor yağı üretimi nedir ve bu saflığın olmazsa olmazı mıdır? Bu teknoloji madeni yağ sektörü için vazgeçilmez midir? TOTAL QUARTZ’ın İzohidromerizasyon Teknolojisi bu saflık arayışına ne kadar cevap verebiliyor?

 

 

Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için lütfen uzmanlarımızla iletişime geçin.

ARACIM İÇİN HANGİ YAĞ?

Yakup Kapıkıran

 EN UYGUN YAĞI BULUN!

 

TOTAL Motor Yağı Seçici ile aracınıza en uygun doğru motor yağı tavsiyesini bulabilirsiniz.

TOTAL Motor Yağı Seçici ile aracınız için en doğru yağ seçimini; tüm dünyadaki kullanıcılar gibi; evinizde otururken, işe giderken, sanayide yağ değişimi gerektiğinde ya da hangi yağı seçmeliyim dediğiniz her anda yapabileceksiniz.

Üstelik bilgisayarınızdan, tabletinizden veya akıllı telefonunuz üzerinden rahatlıkla.

– Otomobilim için hangi motor yağını kullanmalıyım?
– Kamyonumun şanzıman yağı hangisi?
– Otobüsümün direksiyonunda hangi yağı kullanmalıyım?
– İş Makinemin hidrolik sisteminde doğru ürün hangisi?
– Motorumun Performansını hangi yağ ile artırabilirim?
– Teknemin motoru için en doğru yağ nedir?
– Kamyonetimin üretici onaylı yağı hangisi?

Tüm bu sorularınızın cevabını; kullanımı çok kolay uygulamamızla, aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan şartnamelere uygun ve ya ötesinde bulabileceksiniz.

Dünya’nın önde gelen üreticilerle birlikte geliştirilen ve ekstra zorlu deney ortamlarında test edilerek resmi belgeli üretici onaylarını bünyesinde toplamış olan TOTAL Madeni Yağlar; sizleri de kalitesi ve performansıyla 130’dan fazla ülkede büyük bir memnuniyetle kullanılan ürünleriyle tanışmaya davet ediyor.

 

Bilgisayar Kullanıcıları İçin

 

Mobil Uygulamalar İçin

Team Peugeot TOTAL, DAKAR 2017’de ilk üç sırayı kimseye bırakmadı

Yakup Kapıkıran

Dünya’nın en zor koşullarda yapılan rallisi olarak bilinen DAKAR Rallisi, dünyanın en cesur yarışçılarına ve en hırçın araçlarına 2017’de de ev sahipliği yaptı. Paraguay’dan start alıp, Arjantin’de son bulan Ralli olağanüstü bir mücadeleye sahne oldu.

2 Ocak’ta seremonik olarak verilen startla başlayan yarış, tam 10,000 km’lik bir parkurda; ekipleri inanılmaz zorlayıcı şartlar altında tamamlandı. Yarışın son günündeki 64 kilometrelik etap planlandığı gibi geçti ve devasa engellerle karşılaşan sürücüler kendilerinden beklendiği gibi DAKAR 2017’yi tamamlamayı başardılar.

Kısa süren son etabın ardından Buenos Aires’teki bitiş çizgisine ulaşan yarışmacılarla birlikte dev yarışın tüm kategorilerinde zafere ulaşan isimler bir bir taç giymeye başladı.

Tüm zamanların “Mr. Dakar”ı olarak bilinen Stéphane Peterhansel için sonuç muhteşem oldu. Dakar tacını 13’üncü defa başına takan Fransız yarışçı bu yıl bir dört tekerlekli ile bu unvana yedinci defa ulaşmış oldu ve 2017’de zaferi, Team Peugeot TOTAL’dan takım arkadaşı Sébastien Loeb ile kıran kırana geçen bir mücadelenin ardından kazandı.

Loeb her ne kadar 12’inci etap ve Rio Cuarto’dan Buenos Aires’e uzanan son etabı kazanarak beşinci özel etap zaferine ulaşsa da liderle olan farkını sadece 19 saniye kapatabildi ve tecrübeli Fransızın zaferini ilan etmesine olanak tanıdı.

Team Peugeot TOTAL’ın ilk üçte yer alan son ismi Cyril Despres’nin de Peterhansel’in 33 dakika 28 saniye ardından finişe girmesiyle Team Peugeot TOTAL ilk üç sırayı kombine etmiş oldu.

İşte DAKAR 2017 otomobil kategorisinde sıralama:

1. Stéphane Peterhansel (Team Peugeot TOTAL) 28saat49dakika30saniye
2. Sébastien Loeb (Team Peugeot TOTAL) +5dakika13saniye
3. Cyril Despres (Team Peugeot TOTAL) +33dakika28saniye

TOTAL LİVE RACİNG

Yakup Kapıkıran

 

Total’in motor sporları konusundaki uzun yıllardır süre gelen uzmanlığı ve dünyanın önde gelen araç üreticileri ile birlikte yaptığı iş ortaklıkları sonucunda kazanmış olduğu zaferler sayesinde elde ettiği gurur tablosunu paylaştığı yeni mobil uygulaması “TOTAL LIVE RACING” artık yayında…!
Bu mobil uygulama sayesinde;
– Total markasını daha iyi tanıyabilecek,
– Dijital alandaki inovatif çözümlerini deneyebilecek
– Total’in çözüm ortağı ve partner olduğu bütün motor sporları aktiviteleri ile ilgili ücretsiz ve orijinal bir yazılıma sahip olabileceksiniz.

Ayrıca, bu mobil uygulama sayesinde;

– Total’in partner olduğu bütün motorsporları aktivitelerini güncel olarak takip edebilecek,
– Aktiviteler ile ilgili takımların ve pilotların tweeter paylaşımlarını anında görüntüleyebilecek,
– Yarışlarla ilgili sonuçlara, resim, video ve anlık tweetlere ulaşabilecek,
– Dilerse belirlenmiş hashtagler aracılığı ile kendisi de bu heyecana ortak olabileceksiniz.

Ayrıca “About Us”  bölümünden Total ve Elf motor yağları ile ilgili “Hangi araca hangi yağ” uygulamasını kullanabilir ve uygulamayı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

En önemlisi, 18-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve Total’in Aston Martin, ve Elf’in Alpine takımları ile yarışacağı efsanevi Le-Mans 24 yarışında ilk kez canlı yayın deneyimini yaşama şansına sahip olacaksınız.

Sizleri de bu heyecana ortak olmaya ve sevdiklerinizle paylaşmaya davet ediyoruz…